> Posebne projekcije > Savremena Grčka animacija
SAVREMENA GRČKA ANIMACIJA 01 02 03 04 05 06
Datum: Petak 8. septembar
Mesto: Velika sala
Vreme: 19:30
PORTRETI JEDNE ZEMLJE
Animacija u Grčkoj ima svoje autorske forme (među čijim začetnicima su umetnici poput Žorža Sifianosa, Stratosa Stasinosa, Jordana Ananiadisa), kao i forme namenjene emitovanju, odnosno urađene po narudžbini (Artoon, Magicon, TimeLapse Pictures, Kounoupi) čiji je uticaj, uprkos neospornog kvaliteta, ostao mahom ograničen na lokalnu scenu. Možda je krivac za to i državno finansiranje umetničkih projekata ove vrste, koje nikada nije omogućavalo dobro organizovanu i stabilnu dugoročnu produkciju. Uprkos ovome, grčka kriza (od 2009. godine, do danas) kao da je udahnula neku novu vitalnost u nezavisnu animaciju u Grčkoj. Naime, grčki umetnici – i to mahom oni koji žive i rade van granica zemlje – pomerili su granice balkanske satire, stvorivši kompleksne portrete u trećem liicu, angažovane koliko i obaveštene, raznovrsne figure jedne zemlje u raspadu. Nakon dugih godina odsustva sa glavne scene, Grčka je 2010. godine ponovo imala svog predstavnika - stop motion elegiju Selo (The Village) Steliosa Polihronakisa u takmičarskom programu festivala u Ansiju. Nasos Vakalis izazvao je poplavu šoka svojim političkim hororom Večera za nekolicinu (Dinner for few, 2014), dok je Efi Papa nastupila sa gorko-slatkom atinskom satirom Moja punjena baka (My Stuffed Granny). Sada su tu i novi talenti (I. Vianeli, A. Roditakis), prisutni na sceni zajedno sa priznatim profesionalcima (P. Rapas, K. Atanasopolu, J. Zonga). Festivali animacije u periodu nakon 2005. godine (Animfest u Atini, Animasiros na Sirosu, Be there! na Krfu, Solunski festival animacije), kao i obnovljena inicijativa 'ASIFA Hellas' u znak proslave 70 godina grčke animacije (2015.), iznenada su uneli živost u grčku animaciju. I dok se na jednoj strani priprema novi zakon o međunarodnoj koprodukciji, nadareni autori – radeći nezavisno – pripremaju mnoštvo novih portreta jedne zemlje. Držimo im palčeve.

Vasilis Kroustalis,
Glavni urednik, Zippy Frames
Umetnički direktor, Be there! Corfu Animation Festival,
Ambasador Grčke za Evropske nagrade za animaciju


 • 01 NEBO
  Faidra Derizioti, 2015, 5:16

  Film govori o unutrašnjem istraživanju u vezi sa dušom, svesnim i nesvesnim, napokon i sa životom.

 • 02 SIGURNO MESTO
  Angelos Roditakis, 2014, 1:54

  Dečak se igra sa igračkama u svojoj sobi, kada se otac pojavljuje u alkoholisanom stanju. Znajući šta sledi, dečak se sakrije u orman, u beznadežnom pokušaju da izbegne zlostavljanje. Otac ga pronalazi.

 • 03 ETNOFOBIJA
  Joan Zhonga, 2016, 14:21

  Opstanak, sukob i simbioza idu ruku pod ruku, sve praćeno izlivima radosti i bola kao rezultat čovekove unutrašnje potrebe da ustanovi i prenaglasi razlike, iako su sličnosti vidljivije.

 • 04 FONTANA MLADOSTI
  Panagiotis Rappas, 2011, 15:45

  Nekada davno, negde u planinama Japana, živeo je siromašni drvodelja sa svojom ženom. Bili su vrlo stari i nisu imali dece. Svakog dana muže je išao sam u šumu da naseče drva, dok je žena sedela kod kuće i plela.

 • 05 APODEMIJA
  Katerina Athanasopoulou, 2012, 5:03

  Film koristi termin apodemija (seljenje) odnoseći se na imigraciju, zatvor i opadanje moći koja vodi ka kretanju, stvaranju i seljenju kao spasenju, ne kao begu. Film je dobio nagradu Lumen, 2013. godine, jedno od najvažnijih međunarodnih priznanja u svetu digitalne umetnosti.

 • 06 LIST TOPOLE
  Irini Vianelli, 2015, 3:48

  List se predaje vetru; čovek se prepušta talasima, dok grčki muk treperi u vazduhu. Kratki animirani film inspirisan istoimenom pesmom Jorgosa Seferija.

 • 07 SELO
  Stelios Polychronakis, 2010, 14:24

  Doktor na zagonetan način saznaje da ga hitno trebaju u selu. Stiže tamo posle dugog i teškog puta, ali samo da bi shvatio da je selo napušteno.

 • 08 MOJA PUNJENA BAKA
  Effie Pappa, 2014, 9:34

  Mala Sofija voli svoju gunđavu baku, i pored toga što je uvek gladna i pojede i ono malo hrane koju nabave. Bakina penzija je jedino što Sofiju i njenog oca održava u životu. Na šta će sve biti spremni kad jednog dana bake ne bude?

 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved