Event featured image

Strip i džez: Ritmovi prostora

19
/
9
-
30/9/2023
19:00
19/9/2023 19:00
Likovni salon

Džez je već odavno pronašao mesto u filmu, uvek iznova iznenađujući i sineaste i publiku intrigantnim motivima i uzbudjivim narativima, međutim, da li strip, kao vizuelni medij koji se izražava isključivo statičnom slikom, može da postigne iste ili slične efekte, reflektujući umetničku formu čije je isključivo izražajno sredstvo zvuk?

Onomatopeje u formi svojevrsnih grafema, notni zapisi, naslovi pesama – umesto zvuka muzičkih instrumenata? Osetljiva matrica prostor-vreme i vizuelni ritam stripa savršeno komuniciraju sa ritmičkim obracima džeza, dve fenomenologije stapaju se u jedan gotovo spiritualni amalgam, koji komunicira sa najvažnijim, unutrašnjim prostorom posmatrača, gde se emocionalno i iskustveno sažimaju u (ne)predvidljivim ritmovima.

Event photo 01

Izložba Strip i džez: Ritmovi prostora će ovu tvrdnju pokušati i da dokaže, otvarajući publici uzbudljive svetove značajnih autora, crtača i scenarista:  Gvido Krepaks, Altan, Munjoz i Sampajo, Paolo Parizi, Lučo Ruvidoti, Salva & Sagar, Masaruto & Skuac, Jusef Daudi, Danijel Žeželj, Buri & Kajo.

Milen Alempijević, autor izložbe

Event Photo 02

O autoru

Animanima Festival Logo White