Animanima 2022

Nagrade

ANIMANIMA Grand Prix (uz novčanu nagradu u iznosu od 800 EUR)

VEČERA

Danijel Barani (Mađarska)

Obrazloženje: Ovaj film nas je oduševio svojim jedinstvenim, inovativnim i grotesknim vizuelnim dizajnom, besprekornom dinamičnom animacijom i neodoljivom i prodornom muzičkom partiturom. Progresivno rastući ritam i intenzitet dramaturgije otkriva dubinu mnoštva potisnutih emocija u disfunkcionalnoj porodici. Jer to je nadrealistički, ironičan, uznemirujući i zajedljiv pristup ovoj ličnoj i istovremeno univerzalnoj temi.

Specijal nagrada žirija (uz novčanu nagradu u iznosu od 500 EUR)

PRODAVCI LEDA

Žoao Gonzales (Portugalija)

Obrazloženje: Svaki umetnički i tehnički aspekt ovog filma je na najvišem profesionalnom nivou. Bili smo fascinirani snažnim grafičkim vizuelnim stilom, savršeno tečnom naracijom i sjajnom filmskom režijom, koja kombinuje elokventnu kameru sa različitim perspektivnim kadrovima, vrhunskim tajmingom i zadivljujućim dizajnom zvuka. Jer to je sposobnost da dotakne naša srca na duboko emotivan način, otkrivajući večnu ljubavnu vezu između oca, majke i deteta.

Specijalno priznanje žirija (dodeljuje svaki član žirija, diploma)

Velislava Gospodinova – Specijalno priznanje

SENINE SUZE

Janis Belaid, Eliot Benar, Nikola Majer, Etjen Mulen, Adrijen Pinot, Liza Visente, Filipin Singer, Alis Letalije (Francuska)

Obrazloženje: Ovaj film mi je ostao u mislima dugo nakon što sam ga odgledala, očaravajući me svojom autentičnošću i nadrealnošću u isto vreme. Reportažni pristup ovako nasilnim istorijskim događajima majstorski je kombinovan sa asocijativnom simbolikom, izazivajući snažan emocionalni odjek. Zbog svog inventivnog načina korišćenja 3D animacije, stvaranja istinitog taktilnog senzibiliteta prema likovima, zbog moćne muzičke partiture i važnosti kao dela bolnog sećanja iz prošlosti.

Kolja Saksida – Specijalno priznanje

PAS-STAN

Prit Tender (Estonija)

Obrazloženje: Apsurdan i nadrealistički film, rađen u stop-motion tehnici, dat publici da razmisli o tome.

Magda Guidi – Specijalno priznanje

DEVOJKA U VODI

Ši-Rou Huang (Tajvan)

Obrazloženje: Za evokativnu snagu crteža i poezije animacije koji su bili u stanju da ispričaju priču o dubokim osećanjima; za elegantnu režiju i minimalan, ali efektan dizajn zvuka koji je dao snagu filmu.