Posebni program

Animanima.DOCS

Trajanje:

60 min

Podeli:

Četvrtak 3. novembar l 21:30 l Velika sala

U naslovu jednog od šest sjajnih animiranih dokumentaraca iz ovogodišnjeg programa Animanima.DOCS krije se sintagma koja otkriva delikatnu vezu filmske dokumentaristike i animiranog medija, u smislu permanentne, plodonosne diskusije između ovih filmskih vrsta. Ta diskusija je zapravo snažna sinergija, čiji će efekat dotaći emocije i savest svakog gledaoca, jer ovi filmovi govore o osetljivim pojavama i problemima (sećanje na rat, teška bolest, društvena inkluzija, kulturni identitet, lični integritet, imigracija, otuđenje, klimatske katastrofe…), otvaraju pitanja, navode na razmišljanje o čoveku u koliziji sa svojim socijalnim i prirodnim okruženjem, na kraju i o njegovoj večnoj diskusiji sa samim sobom.

Tristan Thil | Francuska, 2021, 12:12

Animirane diskusije između slušalaca glasa

Umesto izraza šizofrenija, oni više vole izraz slušalac glasa. Dva puta mesečno se sastaju oko Virdžinije, koji vodi diskusionu grupu za ljude koji pate od ove bolesti, koja se smatra neizlečivom.

Maria Stanisheva | SAD, 2022, 6:40

Pronaći dom

Svedočenje Antonije Žardenije da Silve, mlade Brazilke koja je bila primorana da napusti svoje rodno selo i ode u veliki grad da bi se brinula o svojoj novorođenoj bebi sa mikrokefalijom.

Joanna Kozuch | Slovačka, Poljska, 2021, 16:24

Bilo jednom jedno more

Tragovima nestalog Aralskog mora, čije sećanje još uvek proganja stanovnike malog uzbekistanskog grada. Film o posledicama ljudskih odluka i kako one mogu uticati na svakodnevni život.

Mathias de Panafieu | Francuska, 2021, 6:38

Nije to bila Burgonja

Između dva telefonska poziva, moj deda prepričava svoja sećanja iz rata kada je imao dvadeset godina.

Stephanie Anjo | V. Britanija, 2021, 4:19

Koreni

Film istražuje teme doma, raseljenja i kulturnog identiteta kroz proces preplitanja ličnog sećanja i animacije.

Urška Djukić, Émilie Pigeard | Slovenija, 2021, 13:00

Bakičin seksualni život

Četiri starice razmišljaju o svojim sećanjima na stara vremena kada su bile mlade i koliko su tada bili drugačiji odnosi između muškaraca i žena.