Posebni program

Subota, 7. septembar, Mala sala, 12:00


Prezentacija / Making of
ČAROLIJA ZVANA „O VILI...“


“O Vili...” je čudesan film.
To će vam reći svako ko ga je pogledao. Dobroćudni debeljko Vili vraća se u nudistički kamp gde je proveo detinjstvo, jer njegova majka je na samrti. Njenim odlaskom, i njegov život se menja. Dramatičnim, pomalo i komičnim, u svakom slučaju neobičnim sticajem okolnosti otkriće utehu i njegov život će dobiti novi, pravi smisao. Nadrealna priča o Vilijevom susretu sa zagonetnim stvorom na pustoj planini ostavlja bez daha, ali jednako čudesna je i primena vlaknastih materijala od kojih su izrađene sve lutke, kao i scenografija. Iza ovog po svemu izuzetnog animiranog poduhvata stoje dvoje umetnika iz Belgije, Ema De Svaf i Mark Džejms Rols.Njihov film je pobrao nagrade na mnogim festivalima, uključujući i Veliku nagradu našeg festivala, 2012. godine. Bio je to više nego dovoljan razlog da njih dvoje budu gosti ANIMANIME ove godine i da publici uživo predstave izazove sa kojima su se susretali tokom rada na filmu “O Vili...”. U najkraćem, Ema i Mark svoj film predstavljaju ovako: „'O Vili...' je rađen ‘stop moušn’ tehnikom: lutke su animirane ‘kadar-po-kadar’, koristeći filmske setove dimenzija u rasponu 10m sa 10m, za scene na otvorenom, do 2m sa 2m, za scene u zatvorenom, u belgijskom studiju ’Beast Animation’. Svi rekviziti i likovi su napravljeni od vune i platna, a produkcija filma je trajala godinu dana, od januara 2011. godine do januara 2012. godine. Kao koproducenti u realizaciji filma pojavljuju se Francuska, Belgija i Holandija.“Odakle nadahnuće za ovako, i scenaristički i u vizelnom smislu, sugestivnu priču? “Inspiracija za film je potekla iz fotografija Dijane Arbus, na kojima su ljudi koji žive u nudističkim kolonijama. Ove fotografije su u isto vreme poetične, neprijatno banalne i nepomirljive. Želeli smo da postignemo istu vrstu napetosti u prostoru između poetike i šokantnih necenzurisanih prizora, tako što smo ukomponovali vunu u temu nudizma i pitanja šta u stvari znači živeti na prirodan način.“

A evo i zanimljivih produkcionih detalja. „Većinu setova i lutaka smo izradili u divnom francuskom studiju ’Vivement Lundi!’, da bismo potom sve utovarili u jedan veliki kamion i dovezli u belgijski studio ’Beast Animation’ gde je obavljeno snimanje. Snimanje smo izvodili u naizmeničnim serijama, na tri seta – jednom manjem za scene u zatvorenom prostoru, i dva veća, gde su snimane scene na otvorenom. Mark Džejms Rols i ja smo opremali i osvetljavali scenografije na platformi, dok su druga dva prolazila kroz postupak animacije. Snimanje je potrajalo četiri meseca, da bismo na kraju počeli i da spavamo u studiju pored setova, na veoma neudobnom krevetu na rasklapanje, kako ne bi gubili dragoceno vreme putujući do studija!“„Sama animacija je postavila posebne izazove, jer smo želeli da se određeni delovi vune pomeraju u svakom kadru, tako da smo – čak i onda kada određeni kadar nije zahtevao pokret – morali da dodirnemo lutke pre pravljenja snimka, vodeći računa da pri tom ne dodirnemo nijedno vlakno na setu u neposrednom okruženju lutke. Pošto vuna ’diše’, nismo mogli da se odmaramo tokom noći, već je svako snimanje moralo da se završi u jednom danu, tako da je za animatore bilo puno zaista dugih dana.“„Gotovo svi snimci nastali su upravo na ograničenjima vune kao materijala. Želeli smo da zadržimo paperjastu, kovrdžavu teksturu vune, tako da je upotreba ’zelenog ekrana’ gotovo istog trenutka odbačena. Naš pristup je tehnički krajnje jednostavan, jer smo želeli da ostvarimo osećaj širokog otvorenog prostora na setu, a da se pri tom ne oslanjamo previše na post-produkciju. Svaki pojedinačni element u svakom pojedinačnim snimku je autentičan elemenat sa seta, zbog čega smo bili prinuđeni da iznalazimo najrazličitija rešenja kako bi svaki detalj na setu izgledao ’autentično’. Na primer, svi udaljeni predmeti su morali da budu umanjeni i odmaknuti, kako bi se stvorio osećaj prostorne udaljenosti, za stvaranje izmaglice u prvom planu kadra koristili smo vunu prikačenu za objektiv, velike panele za difuznu svetlost smo napravili od jeftine plastike, a oblake smo pravili tako što smo komadiće tek odsečene ovčje vune kačili na žičanu mrežu.“

Napokon, i nekoliko reči o autorima.


Ema de Svaf je rođena 1985. godine u Gentu, Belgija. Diplomirala je na Odseku za dokumentarni film na Akademiji Sent Lukas u Briselu. Odlučila je da u izradi svog diplomskog rada – flima Soft Plants – koristi svoje poznavanje pletenja i zanatskih veština. U ovom kratkometražnom filmy se gledaoci po prvi put susreću sa likom debeljuškastog kancelarijskog službenika Vilija. Ema radi kao animator i izrađuje lutke za reklame, igrane i dokumentarne filmove. Najnovije u nizu ovih ostvarenja je njen rad na dizajnu i animaciji čovečuljka od kockica šećera, za reklamu belgijskog proizvođača šećera.Mark Džejms Rols rođen je u Johanesburgu 1978. godine i diplomirao je na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Gentu, Belgija. Režirao je tri kratka igrana filma (Mumbler, 2008, A Gentle Creature, 2010) koja su osvojila nekoliko međunarodnih nagrada i nominacija, uključujući i priznanja osvojena na Berlinskom filmskom festivalu i Festivalu kratkog filma u Clermon-Feranu. Mark je takođe angažovan na izradi igranih reklama za CZAR.BE. ’O Vili... ’ je njegov prvi kratki animirani film.

Nakon premijere na filmskom festivalu u Klermon Feranu, ovaj prvenac u saradnji dvoje umetnika osvojio je više od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su i Grand Prix Animafesta u Zagrebu, Grand Prix na ITFS festivalu u Štutgartu, Grand Prix na Festivalu animiranog filma u Holandiji i Cartoon d’Or osvojen 2012. godine. Ema i Mark su trenutno angažovani na novom kratkometražnom filmu u kome koriste istu tehniku.

Naslov OH WILLY... • Režija Emma De Swaef, Marc James Roels • Scenario Emma De Swaef, Marc James Roels • Animacija Andreas De Ridder, Alice Tambelini, Steven De Beul • Montaža Dieter Diependaele • Dizajn zvuka Bram Meindersma • Produkcija Beast Animation • Godina 2012 • Trajanje 16:32Subota, 7. septembar, Mala sala, 14:00


Predavanje
ŽORŽ ŠVICGEBEL: Kako stvaram animirani film
Žorž Švicgebel otkriva profesionalne tajne i objašnjava proces nastajanja animiranih filmova u svom studiju. Predavanje se sastoji iz pet poglavlja: Koraci, Muzika, Lupovi, Pokret u prostoru, Metamorfoze. Sat i po u društvu majstora animacije iz Švajcarske uključuje i projekcije njegovih poznatih filmova “Igra” i “78 obrtaja”.
www.studio-gds.ch
Subota, 7. septembar, Mala sala, 16:30


Predavanje
Andrea Martinjoni:
ANIMIRANI ZVUČNI PEJZAŽGlasovi, šumovi, muzika i zvuci su elementi koji čine zvučni pejzaž svakog mesta, ma gde da se ono nalazilo. Izrada zvučne podloge za kratki animirani film podrazumeva sakupljanje zvučnih elemenata, snimanje i izdvajanje iz izvornog konteksta, a zatim i njihovo ponovno korišćnje, u novom kontekstu – kontekstu filma. Na ovaj način, kompozitor muzike za film udahnjuje zvucima novi život. Nasuprot igranim filmovima, u kojima su najčešće glasovi i dijalozi glumaca zabeleženi tokom samog snimanja elementi koji u zvučnom pejzažu filma zauzimaju centralni položaj, kratki animirani filmovi su ispunjeni zvucima koji često nisu povezani sa govorom.

Do ovoga dolazi ne samo zato što je animacija u samom polazištu namenjena da saopštava poruke i pripoveda priče putem pokretnih slika, već i zbog toga što se animirani film u načelu i stvara kao film bez zvuka: ponekad se animirani filmovi prilagođavaju nekom prethodno odabranom muzičkom sadržaju, ali se češće dešava da se film rađa kao nemi, pa samim tim zahteva da se oko prikaza koje on sadrži izgradi čitavo zvučno zdanje, svojevrsni zvučni pejzaž koji se stvara posebno za dati film. Ne postoji ništa što ne bi bilo dozvoljeno u složenom poslu elektro-akustične kompozicije, sastavljene od zvuka instrumenata pomešanih sa zvucima pozajmljenim u stvarnom svetu, uz dodatak svih vrsta elektronske obrade i semplovanja, zvuka glasova i rezonantnih tela, gde je sve podređeno jednom cilju – zahtevima samog filma.Program podržao Italijanski Institut za kulturu Beogradu. 
 
Dom kulture Čačak

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 325 073
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: dk@domkulturecacak.org

Festival

Trg narodnog ustanka 2
32000 Čačak
Telefon: ++381 32 341 068
Faks: ++381 32 325 073
E-adresa: office@animanima.org

Pratite nas
Facebook Vimeo Instagram ISSUU
Copyright © 2018 Animanima Festival All rights reserved