Upoznajte animatora
Nata Metlukh

Trajanje

24 min

Upoznajte animatora - Nata Metlukh

Nata Metlukh je animatorka i ilustratorka poreklom iz Ukrajine koja sada živi u SAD. Glavna tema njenih filmova je život u velegradu. U radu koristi digitalni 2D crtež, smele boje i teksture. Natine filmove Paper and Plastic, o imigrantu koji se suočava sa birokratijom, predrasudama i otuđenjem i Awkward, o neprijatnim društvenim situacijama u kojima se svako od nas u nekom trenutku obreo, publika na festivalima širom sveta već je prepoznala kao najavu jednog novog, svežeg, obećavajućeg autorskog imena. Nata je karijeru otpočela kao grafički dizajner i ilustrator, ali se polje njenih interesovanja, kako i sama kaže, pririodno proširilo na animaciju. Animacija je, tvrdi, moćno izražajno sredstvo jer se možete poigravati sa vremenom i prostorom, što ponekad dovodi do neočekivanih rezultata.

Strahovi (2015) je Natin diplomski film snimljen na Filmskoj školi u Vankuveru. Rad na produkciji njenog debitantskog filma trajao je tri i po meseca. Strahovi su vidljivi i stalni saputnici svojih vlasnika, stvorenja koja mogu otežati živote ljudi, ali i biti veoma korisna.

Pura Vida je njen diplomski film snimljen na Estonskoj akademiji umetnosti (2018). Reč je o četiri prijatelja puna mana, koja putuju u tropske krajeve, gde stvari kreću naopako. „U filmu sam želela da istražim temu putovanja“, kaže Nata, „i kako je uvek dobar osećaj vratiti se kući čak i posle odmora u tropskom raju. A moto bi mogao biti: „Istok ili zapad – kod kuće je najbolje“. “

Papir ili plastika (2019) je njen prvi nezavisni film snimljen van studija. Imigrant dolazi u zemlju prvog sveta da naslika mural na najvišoj kuli. Iako pokušava da se prilagodi novoj stvarnosti, ksenofobija i čudna pravila će ga naterati na povratak kući. Film je posvećen svim imigrantima koji su zarobljeni između dva sveta: ne uklapaju se sasvim u novu zemlju, i postaju stranci u sopstvenoj domovini.

Konačno, film Nelagodnost (2020) donosi priču o danu punom društveno neprijatnih trenutaka. „U ovom filmu“, kaže Nata, „želela sam da prikažem društvenu nelagosnot koju ljudi doživljavaju u svakodnevnom životu, sa daškom srama i apsurda.“

Nata je mlada, talentovana, odvažna, duhovita, pronicljiva. Ironično ali i kritički, u duhu svoje generacije, ona posmatra savremenog čoveka i svet koji ga okružuje.

01_Fears

Strahovi

02_Pura Vida

Pura Vida

03_Paper or Plastic

Papir ili plastika

04_Awkward

Nelagodnost