Žiri

Magda Guidi

Magda Guidi živi i radi u Pezaru, Italija. Crta animirane filmove od 2010. godine i smatra ju je jednim od najznačajnijih predstavnika savremene italijanske animirane kinematografije. Njen najnoviji film je Sogni al campo (sa Marom Cerri, 2020, u produkciji Miyu Productions, Withstand Film). Film je izabran u konkurenciju Orizzonti na 77. Venecijanskom filmskom festivalu i dobio je posebno priznanje na festivalu Animateka 2020. godine, osvojio je i prvu nagradu na ABIFF-u (Animation Bucharest International Film Festival) 2021. i Međunarodnom festivalu kratkih filmova Visioni Corte, 2021.

Magda od 2018. predaje animirani film na ISIA u Urbinu, a jedan je od osnivača ALMA-e (slobodno udruženje animatora regiona Marke rođenih 2020.) i umetnički ko-direktor.

Kolja Saksida

Kolja Saksida (Slovenija,  1981) je magistrirao filmske studije na ECAL Univerzitetu za umetnost i dizajn u Lozani. Kolja radi u oblasti filmskog stvaralaštva kao reditelj, producent i nastavnik.

Njegova animirana serija Koyaa – Divlji život je sa uspehom prikazivana na nacionalnoj Radio Televiziji Slovenije tokom cele sezone 2005. godine. Kolja je realizovao i kratke lutkarske animirane filmove Kiddo – Slingshot i serijal KOYAA (14 filmova) i animirani film Azulejo or visual illusion nastao u mešovitoj tehnici. Njegovi filmovi prikazani su na više od 250 međunarodnih filmskih festivala, televizija i drugih lokacija širom sveta.

Kao producent, fokusira se i na razvoj i realizaciju ideja drugih autora i osigurava da se početni sinopsis koristi za kreiranje autorskog animiranog filma, bilo u tehnici stop 

motion ili u 2D tehnici. Trenutno je jedan od četiri producenta dugometražnog animiranog filma Neželjene stvari i ljudi (Češka, Slovačka, Slovenija i Francuska) u tehnici stop animacije.

Kolja je vanredni profesor animiranog filma na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Novoj Gorici. Kolja je član Evropske filmske akademije, član Slovenačkog udruženja animiranog filma (DSAF) i osnivač produkcijske kuće ZVVIKS (zvviks.net).

Velislava Gospodinova

Velislava Gospodinova je bugarska rediteljka animacije, storibordistkinja, VFX profesionalac i animator. Njeni autorski kratki animirani filmovi The Lighthouse (2009), The Blood (2012) i Firebird (2017) prikazani su i nagrađivani na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Učestvovala je  2010. na prestižnom Berlinale Talent Campusu. Godine 2014. osnovala je sopstvenu produkcijsku kuću u Sofiji – „Red Stroke“, za kreiranje sopstvenih i naručenih animiranih projekata. Više od 15 godina Velislava se profesionalno bavi vizuelnim efektima, arhitektonskim vizuelizacijama, reklamama i storibordingom, a istovremeno učestvuje na različitim izložbama, radionicama i akademskim simpozijumima. Trenutno je predavač na BA i master programima animacije na Novom bugarskom univerzitetu, gde je i doktorant sa tezom o razvoju i primeni kolaža u animaciji.