Festival key visual depicting imaginary sea creatures

Nagrađeni filmovi Animanime 2023

26/9/2023

Nakon pet uzbudljivih dana, završeno je 17. izdanje Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA 2023, a evo i liste nagrađenih autora.

News featured image

Grand Prix

Plutanje

Levi Stops (Belgija)

Obrazloženje žirija: Svaki par ima neke probleme. Ovaj film je pronašao neobičan pristup ovoj temi, kroz crnu komediju, ironično povezanu sa svakodnevnom ljudskom dramom.

Posebna nagrada Žirija

27

Flora Ana Buda (Mađarska)

Obrazloženje žirija: Za ostvarenje priče o društvenim tabuima i seksualnim fantazijama na intenzivan i svež način.

Huan Pablo Saramela - Specijalno priznanje

Pacov

Janćing Cai (Kina)

Obrazloženje člana žirija: Za izvanredno animirano predstavljanje iskrivljenog stanja uma i unutrašnjih demona lika, koristeći snažan i maštovit jezik animacije.

Žoao Gonzales - Specijalno priznanje

Purpurna sezona

Klemans Bušro (Francuska)

Obrazloženje člana žirija: Za upečatljive i delikatne vizuelne efekte i pokrete, sa organskom estetikom, koji transponuju toliko osećaja i stopljenosti sa minimalnim, ali preciznim zvučnim dizajnom koji gradi tenziju na veoma zreo način, fokusirajući se samo na ono što je mažno. Jednostavan koncept koji se istražuje na iskren način, sa vrlo čulnim ishodom.

Ana Nedeljković - Specijalno priznanje

Eva

Lucija Mrzljak, Morten Tšinakov (Estonija)

Obrazloženje člana žirija: Nadrealni film koji u nekim trenucima izgleda savršeno stvarno. Važna i veoma osetljiva tema ispričana iz ženske perspektive. Impresivan i precizan vizuelni stil. Jedna sahrana, puno vina, detlići, identični muški likovi i duboko emotivno putovanje kroz Eevina osećanja na dan sahrane njenog muža.

AnimaimaKIDS Nagrada – za najbolji film za decu

Škola za božićne jelke

Anastasija Mahlina (Rusija)

Obrazloženje: Biti kaktus nikada nije bilo lako. Međutim, ovaj film divno pokazuje koliko je važno biti prihvaćen. Dobro razvijeni likovi i ubedljiva priča odveli su nas na razigrano putovanje, uz duhovitost i osećajnost.

Specijalno priznanje žirija

Knjiga recepata

Aleksej Aleksejev (Rusija)

Obrazloženje: Želimo da dodelimo posebno priznanje filmu koji nas je oduševio svojom humorističnom animacijom i odličnim osećajem za ritam. Priča pokazuje koliko je važna međusobna podrška u današnjem društvu u kome su mnogi ljudi fokusirani samo na sebe.

Nagrada publike

Dragi putnici

Maks Kulikov (Rusija)

News additional image
No items found.
Animanima Festival Logo White