Event featured image

Iza očiju svet

19
/
9
-
30/9/2023
19:15
19/9/2023 19:15
Galerija u Srednjem holu

Animirani film je uvek čisti plod mašte svog autora, kaže finski fotograf Timo Vijakainen. I kada on ili ona sklopi oči, već radi na sledećem kadru. Sklopljenih očiju, ali otvorenog uma.

Timo je snimao autore animiranih filmova u različitim zemljama, u njihovim studijima, na festivalima, na ulicama. Ali, na nesvakidašnji način: zamolio ih je da na trenutak sklope oči. A oni su to i uradili. Fotografisati ovu viziju je intimni trenutak, i beležeći je, fotograf dokazuje njegovu snagu. Mi, gledaoci, privilegovani smo da taj trenutak vidimo na način na koji ga je protumačio Timo Viljakainen.

Event photo 01

Ta čudesna kolekcija fotografija skupljena je u knjizi Iza očiju svet (Behind the eyes the world; Silmien takana maailma). Sklopljenih očiju, a na fotografijama su: Pol Buš, braća Kvej, Pol Drisen, Andreas Hikade, Rosto, Majkl Dudok de Vit, Frederik Bak, Mihaela Pavlatova i mnogi drugi. Festival ANIMANIMA ima čast i zadovoljstvo da svojoj publici predstavi izložbu istog naslova i njenog autora lično.

Event Photo 02

O autoru

Author Photo

Timo Viljakainen

Finska

Fotograf i ilustrator Timo Viljakainen (1951) diplomirao je na Univerzitetu umetnosti / Obrazovni centar, odsek za fotografiju 1981. Radi kao slobodni fotograf od 1980. godine. Od 1984. godine dobija brojne nagrade na domaćim i stranim konkursima za plakat i reklame, npr. trofej Bendžamin Frenklin koji dodeljuje PIA 2000. Tokom svoje 40-godišnje karijere, Timo je pored naručenih radova redovno realizovao i sopstvene umetničke projekte. Izlaže od 1976. godine, pored Finske, i u Švajcarskoj, Holandiji, Francuskoj, Rusiji, Belgiji, Kanadi, Hrvatskoj. Timo živi i radi u Helsinkiju.

An arrow for content sliders and links, black
link
Animanima Festival Logo White