Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi

20/9/2023 18:30
Velika sala
Mala sala
Klub
NTP

Prouzrokujući žrtve i stradanja, potom i indirektne žrtve – izbeglice, apatride, disidente – ratni sukobi radikalni su primeri stanja koji za posledicu imaju urušavanje integriteta pojedinca, njegovih građanskih i ličnih sloboda.

Opresivni režimi guše slobodu mišljenja, koja nestaje pod naletima agresivne,  manipulativne propagande. Ispunjen iracionalnostima, savremeni svet preti da postane distopija. Pa nije slučajnost da jedan lik iz filma Prskalica Farnuša Abedija čita Bredberijev kultni roman Farenhajt 451. Neslobodan je i onaj pojedinac koji se izgubio u vrtlozima konzumerističkog društva. Kao i onaj koji se odao porocima. Kao i onaj koji je podvrgnut dejstvu rasnih, polnih ili verskih negativnih stereotipa. Nije slučajnost ni to da smo za naslov ovog kratkog uvoda pozajmili sintagmu iz sinopsisa filma Tvrđava Slaveka Zalevskog, na čijem početku smo suočeni sa  pitanjem: Jesi li drugačiji? A onda i odgovor: Biće to tvoja krivica! Slobodu je teško steći, a lako izgubiti, zato tvrđava od kartona postaje metafora privida, iluzije.

Delikatna tema viđena iz osam različitih uglova, Animanimin program Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi čini posebnim i važnim. Jer, ovo nisu samo kritički stavovi autora filmova, već i demonstracija moći animacije kao filmske vrste da apsorbuje serioznost tema i da specifičnim jezikom saopšti čitav spektar relevantnih značenja i vrednosti.

Lista filmova

Film Screenshot
Španija
2021
8:00
Petlja
Pablo Polledri
Film Screenshot
Francuska
2021
7:03
Idemo!
Nayla Nassar, Edouard Pitula, Renaud de Saint Albin, Cécile Adant, Anaïs Sassatelli, Candice Behague
Film Screenshot
Francuska
2021
9:35
Počivaj u miru
Antoine Antabi
Film Screenshot
Poljska
2021
12:54
Tvrđava
Slawek Zalewski
Film Screenshot
Francuska
2021
6:15
Mondo Domino
Suki
Film Screenshot
Francuska
2021
8:49
Senine Suze
Yanis Belaid, Eliott Benard, Nicolas Mayeur, Etienne Moulin, Hadrien Pinot, Lisa Vicente, Philippine Singer, Alice Letailleur
Film Screenshot
Iran
2022
10:00
Prskalica
Farnoosh Abedi
Film Screenshot
Francuska
2021
7:57
Solistkinje
Mehrnaz Abdollahinia, Feben Woldehawariat, Razahk Issaka, Celeste Jamneck, Yi Liu
Animanima Festival Logo White